Att lägga marksten är egentligen inte svårt. De är jämnstora stenklossar som läggs ut på ett plant underlag sida vid sida. Däremot kan förarbetet, dvs att bygga upp grusbädden under stenytan, den s.k. överbyggnaden, kräva en del kunskaper. Använd följande handledning för att bygga en uteplats, trädgårdsgång eller garageuppfart med marksten. Innan du påbörjar arbetet bör du planera och markera ut området noggrant.
Innan du gör någon grävning, ta först reda på var någonstans på tomten det finns elkablar, tele- tv- och fiberledningar, vatten och avlopp, fjärrvärme etc. markerade. Detta är väldigt viktigt så att du inte börjar att gräva på fel ställe och förstör någon ledning, då detta kan bli väldigt kostsamt. Elkablar finns normalt på 50 eller 60 cm djupt, vattenledningar oftast djupare. Men fiber- tele- och tv-kablar kan ligga betydligt grundare, så varsam och undersök detta.
När du sedan vet var ledningarna går så kan du börja att markera ut gränserna för dessa ledningar med käppar i hörnen och markörspray. Om du planerar att bygga en uteplats eller trädgårdsgång med kurvor kan du exempelvis använda en trädgårdsslang för att markera ut kurvorna. Markera sedan med markörspray utefter hur du har lagt trädgårdsslangen så att kurvorna blir som du önskar.
Verktyg och Material som du behöver när du ska lägga marksten. Maskiner kan ofta hyras på närmaste maskinutyhyrningsställe:
- Stakkäppar och riktsnöre
- Markörspray
- Vattenpass eller Lasermätare
- Markvibrator
- Sopkvast
- Spade
- Tumstock
- Fiberduk
- Grus av bergkross, s.k. bärlagergrus
- Stenmjöl
- Fogsand
- Marksten
- Kantstenar
- Vínkelslip med diamantklinga eller stenklipp
Några tips innan du börjar:
Gå igenom tillgängliga ritningar innan du börjar gräva så att du inte skadar befintliga el eller vattenledningar, etc. Använd markörspray för att markera ut ytan och eventuella kurvor, befintliga el och vattenledningar, med mera. Du kan även använda en trädgårdsslang som riktlinje för att markera ut eventuella kurvor och sen spraya med markörsprayen längs trädgårdsslangen för att få till kurvorna enligt dina önskemål. Använd ett vattenpass eller laserinstrument kontinuerligt under pågående arbete för att säkerställa att markstensläggningen blir jämn.
1. Markera och gräv ut ytan där du ska lägga marksten:
Markera ut eller definiera formen på din uteplats, trädgårdsgång, etc, där du ska lägga marksten med exempelvis stakkäppar och ett riktsnöre eller med hjälp av markörspray. Om du fortfarande är lite osäker på om den slutgiltiga storleken på uteplatsen, trädgårdsgången, etc, så bygg då lite större än vad du egentligen hade tänkt från början. Det är sällan man upplever att man byggt för stort, motsatsen är vanligare.
Att bygga ut och göra en befintlig uteplats större vid en senare tidpunkt är ofta mer utmanande än att helt enkelt bygga stort redan från början. Använd en bra trädgårdsspade och gräv bort jord eller befintlig gräsmatta från den markerade ytan. Med vattenavrinningen i åtanke, tänk på att du lämnar ett fall/lutning på den utgrävda ytan på minst 1,5 cm/meter.
Hur djupt du ska gräva ur beror på vad du ska ha stenytan till. För en uteplats eller en trädgårdsgång så räcker det om djupet är någonstans mellan 20-25 cm. Om du ska lägga marksten för en garageuppfart så bör du ha ett djup på cirka 35-45 cm. Observera dock, att om marken har dålig dräneringsförmåga så kan du behöva gräva djupare. Är marken av lera eller jord kan även det påverka, så man måste gräva ur djupare. Våra proffs på Stenmästarna kan hjälpa dig med rådgivning så det blir rätt.
2. Se till att botten är jämn:
Det är viktigt att det är samma djup på din nya yta, dvs att bärlagertjockleken och framför allt sättsanden har samma tjocklek över hela ytan.
3. Lägg på en Fiberduk:
Täck den utgrävda ytan med en fiberduk. Fiberduken separerar bärlagergruset från marken under och hindrar även ogräs och rötter från att växa fram mellan markstenarna.
4. Fyll på med grus eller bergkross och packa med en markvibrator:
Lägg på grus eller bergkross över fiberduken och sprid ut det med en kratta så att det bildar ett jämnt lager över hela ytan. Hur mycket grus eller bergkross du ska fylla gropen med beror på markstenens tjocklek och att du även räknar med att du i ett senare skede ska lägga på ett lager med 3-5 cm stenmjöl eller sand. Så exempelvis om markstenen har en tjocklek på 5 cm plus ett lager med stenmjöl eller sand på 5 cm vilket är totalt 10 cm så innebär detta att du fyller gropen med grus, men att du lämnar en marginal på 10 cm till den tänkta färdiga höjden.
5. Vattna ytan och packa gruset med en markvibrator:
Fortsättningsvis så är det sen en fördel om du vattnar hålet så att det blir blött, extra tätt och att det sjunker ihop. Därefter använder du en markvibrator och för den fram och tillbaka över ytan för att packa gruset eller bergkrossen med syftet att skapa en fast och jämn bas. Obs ju fler överfarter, ju bättre packat. Markvibrator kan man hyra hos närmaste maskinuthyrare.
6. Lägg på ett lager med sand eller stenmjöl och packa med en markvibrator:
Lägg till ett lager med minst 3 och max 5 cm sättsand. Numera använder man nästan uteslutande stenmjöl förändamålet. Kör igen med markvibratorn på samma sätt som i 4.
7. Lägg ut markstenarna:
Börja på en sida och lägg ut markstenarna rad för rad. Det är viktigt att det finns ett litet mellanrum på 3 mm mellan stenarna så att fogsanden kan rinna ner, men det löses i allmänhet naturligt eftersom det sitter små distanser på stenarna. Hur stenarna läggs beror på vilket läggningsmönster det ska vara för just din sten, och det finns en mängd varianter.
8. Sätt kantsten:
Alla stenytor behöver begränsas med en kantsten, i synnerhet om de avslutas mot gräs eller planteringar, så att stenarna i ytan hålls på plats i sidled. Det kan vara en god idé att sätta kantsten först innan man lägger ut markstenarna men det beror helt på hur det ser ut i ditt fall. Det finns en mängd kantstenar att använda sig av, granit, betong etc. Numera är plana ytor på toppen av kantstenen populära om det är mot en gräsmatta, för då kan man gå med gräsklipparen uppe på kanten och slippa trimma gräset.
9. Toppa med fogsand, vattna och sopa ordentligt:
Efter att alla markstenar är på plats, fördela ut fogsand över markstenarna. Använd en kvast för att sopa ner fogsand i springorna mellan markstenarna tills de är helt fyllda. Vattna sedan ytan med en trädgårdsslang för att se till så att fogsanden sjunker ner i utrymmena mellan stenarna. Komplettera med mer sand om det behövs. Ett tips är att sopa från flera olika håll för att få ner det. Man bär använda finkornig sand mellan stenarna. Ett tips är att använda särskilt avsedd sand.
Det finns vanlig fogsand, och en annan som är mer ogästvänlig för ogräs. Mest populärt på senare år har olika slags hårdfog blivit. Det är pulver eller en trögflytande massa som sopas ut över stenytan och fylls i fogarna på samma sätt som ovan, men som sedan reagerar med vatten och blir hårt, vilket håller bort myror och ogräs. Det är viktigt att följa anvisningarna när man applicerar hårdfogen. Gör man rätt så är ogräs en icke-fråga i många år framöver.